Ondernemingen in bouw- en schoonmaaksector: verplichte registratie van werkende vennoten en helpers in KBO !

Waarover gaat dit ?

Elke onderneming – zowel eenmanszaak als vennootschap – die actief is in de bouw- of schoonmaaksector dient in de KBO (Kruispuntbank ondernemingen) al haar werkende vennoten / werkende aandeelhouders (voor de vennootschapen) en helpers (dit is een geijkte term bij eenmanszaken en geldt enkel voor eenmanszaken) te registreren.  

Voor de eenmanszaken zal er in praktijk eerder zelden registratie te doen zijn want meewerkende echtgenoten (die bij het sociaal verzekeringsfonds het statuut hebben van ‘meewerkende echtgenoot) dienen niet geregistreerd te worden, zie verder) te registreren.

Vennootschappen dienen hun stille vennoten (passieve aandeelhouders, die niet echt werken binnen de vennootschap) niet te registreren.  Een mandataris van de vennootschap (bestuurder of zaakvoerder) of een enige vennoot dient wel geregistreerd te worden.

Wat is er te registreren ?

Naam en voornaam
Rijksregisternummer
Begindatum van de activiteit als werkend vennoot of als helper  (zoek de datum eventueel op via publicatie in Belgisch Staasblad Bijlage van de Rechtspersonen).
Van zodra van toepassing de einddatum als werkend vennoot.

Wanneer ?

Voor ondernemingen die al bestonden voor 1 juli 2014: uiterlijk 31 december 2024.
Voor anderen (nadien opgericht): voor de start als werkend vennoot of helper.

Hoe te registreren ?

Je kan en dient dat zelf te doen door in te loggen op My enterprise van de FOD economie (met je eid & pincode of met Itsme):  eventuele uitleg over de werking van de toepassing kan je hier vinden: https://economie.fgov.be/nl/my-enterprise  
Ondernemingsloketten kunnen dit zelf niet registreren.  In geval van problemen bij de inschrijving kan je contact opnemen met de KBO Helpdesk : helpdesk.kbo@economie.fgov.be of +32 2 277 64 00.
Tip: de aanpassing dient te gebeuren door te klikken op de geregistreerde entiteit en NIET door te klikken op de vestigingseenheid (daar zijn ook soortgelijke schermen, je kan er echter de werkende vennoten of helpers niet toevoegen.

Waarom werd dit ingevoerd ?

Achterliggend in het de bedoeling om ook een inhoudingsplicht (zoals die al bestaat voor fiscale schulden en sociale schulden in het stelsel werknemers) in te voeren voor sociale schulden in het stelsel der zelfstandigen.

Wat valt onder de bouwsector ?

Hier wordt amper over geschreven in de teksten die online terug te vinden zijn omdat het misschien heel evident lijkt.  Daarom even voor alle duidelijkheid (als je zou denken dat het enkel over een ruwbouwaannemer zou gaan) volgende niet exhaustieve lijst van beroepen: een loodgieter, een elektricien, een dakwerker, ruwbouwaannemer, schrijnwerker, stukadoor, …. iedereen die activiteiten uitvoert die verband houden met de oprichting, wijziging of installatie van gebouwen, constructies, wegen of toebehoren, met inbegrip van het vrijmaken, egaliseren, uitgraven en ophogen van land.
Iedereen die al eens een werk in onroerende staat aan 6% of met BTW verlegd factureert valt zeker onder de bouwsector.

Elke onderneming (soms zijn er ook vennootschappen met bouw als nevenactiviteit) met NACE codes gerelateerd aan de bouw zal haar situatie dienen bekijken: registratie doen indien nodig of NACE code van bouw te (laten) schrappen uit de KBO.

Tip: KBO check

Maak van de gelegenheid gebruik om je KBO inschrijving even na te kijken (vestigingseenheden en activiteiten), zie je anomaliën, onjuistheden, probeer dan of je zelf kan aanpassen (sommige zaken kan je zelf gratis aanpassen).  Als niet, neem dan contact op met ons of met een ondernemingsloket om dat te laten aanpassen (betalend).
Verder zijn we voorstander om enkel te registreren wat je echt doet (en dus niet “zo veel mogelijk inzetten” zoals vroeger wel eens als stelregel werd gebruikt; elke code kan gebruikt worden voor datamining of kan verplichte beroepsbijdragen triggeren).

Tot slot:

Contacteer ons gerust mocht je nog vragen hebben.

Scroll to Top